8 Ocak 2013 Salı

Sanatçılar Girişimi'nden Ataol Behramoğlu ve Bilgesu Erenus Topkapı'daki Şişecam fabrikası'nın işçilerine destek vermek için oradaydı.



Sanatçı, yazar ve vekillerden Şişecam işçilerine destek

CHP'li milletvekilleri ile Sanatçılar Girişimi'nden ve Cumhuriyet gazetesi yazarı Ataol Behramoğlu,sanatçı Bilgesu Erenus, Deri İş Sendikası Başkanı Musa Servi ile Küresel Sanayi İşçileri Sendikası adına Genel Sekreter Yardımcısı Kemal Özkan 11 gündür direnişte olan Topkapı'daki Şişecam fabrikası'nın işçilerini ziyaret etti.



Cumhuriyet - Topkapı’daki Şişecam fabrikasının kapatılmasına yönelik alınan kararının ardından direnişte olan Kristal-İş Sendikası üyesi Şişecam işçileri, “Buişyerinde cam işçisinin direnişi vardır”, “Ey şişecam. Öküz öldü, ortaklık bitti mi?”, “Babama iş, bana gelecek” yazılı döviz ve pankartları açtılar. “Ölmek va, dönmek yok. Biz bu yola başkoyduk”, “Biz bir aileyiz, bizi kimse bölemez”, “Yaşasın örgütlü mücadelemiz” sloganları atan işçiler, soğuk havaya ve yoğun kar yağışına karşın işyeri önünde de eylemlerini sürdürmeye devam etti. Sezgin Tanrıkulu, işçilerle dayanışma içinde olduklarını belirterek “Şişecam işçisinin direnişi Türkiye’ye örnektir. Barışçıl bir biçimde emeklerinin yarattığı değere sahip çıkıyorlar. Makul talepleri var. Emek verdikleri fabrikadan başka fabrikaya aynı koşullarla gitmek. Mücadeleleri devam ettiği sürece yanlarında olacağız” dedi.
Cumhuriyet gazetesi yazarı Ataol Behramoğlu ise işçilerle yaptıkları görüşmeler sonucu fabrikanın zarar ettiği için kapanmadığını öğrendiklerini belirterek “Fabrika, Mustafa Kemal Atatürk hayattayken Paşabahçe’de kurulmuş yerli sanayinin en önemli kuruluşlarından biri. Bildiğimiz rant hesaplarıyla fabrika kapatılıyor. Buradaki insanlarımız da bütün yaşamları kökünden bozuluyor. Her zamanki gibi işverenin bu durum umurumda değil, mümkün olduğunca ucuza kapatarak bu insanları sokağa bırakmak istiyor” dedi. İşçilerin son derece iyi niyetli olduğunu vurgulayan Behramoğlu “İşçiler diyorlarki ‘Haklarımız korunarak Şişecam’ın Türkiye’nin çeşitli yerlerindeki fabrikalara gitmeye bile razıyız’ ama patron ona da yanaşmıyor” diye konuştu. 1995 yılında Beykoz’da Kristal İş Sendikası’nın direnişine destek amacıyla katıldığı basın açıklamasının ardından gözaltına alındığını anımsatan Bilgesu Erenus ise “Küresel sermaye açısından baktığımızda işten çıkardıklarının yerini alacak milyonlarca işsiz var ve küresel sermaye bu işsizlere güveniyor. Yoksa kârına kâr katmak için bu kadar gözü kara olamaz” değerlendirmesini yaptı.
Kristal-İş Genel Başkanı Bilal Çetintaş da taleplerinin işçilerin tüm haklarıyla birlikte yeni fabrikaya götürülmesi olduğunu kaydederke“Burada işverenin yapmış olduğu en büyük hata işçinin ve sendikanın sesine kulak tıkamasıdır” dedi. Şişecam’da çalışan sendika baştemsilcisi Sinan Uçar da fabrikanın Eskişehir’e taşınacağını, 572 çalışanın sendikalı olan 420’sinin yeni yere götürülmeyeceğini anımsatarak “Sendikalı olanlar götürülmek istenmedi. Hatta sendikasız olan ve 2 yıl önce işe başlayanlar yüzde 40 zamla Eskişehir’e götürülüyor. Mücadelemiz sürecek” diye konuştu.
Fotoğraf: Meltem Yılmaz

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.