14 Kasım 2012 Çarşamba

SANATÇILAR GİRİŞİMİNDEN MUAMMER KARACA VE DURU TİYATRO İÇİN AÇIKLAMA‏


Tüm Tiyatro salonları bizimdir hepimizindir.
 AKP’nin ve yandaşlarının sözcülüğünü yaptığı ‘muhafazakâr sanat’ meyvelerini vermeye başladı. Anlaşılıyor ki toplumun tüm hücrelerine yayılarak, sanat ve kültür hayatımızı kuşatıp, elini kolunu kanadını kırarak hiçleştirme-ötekileştirme politikasında ısrarlılar.
Sezon başında önce Şehir Tiyatroları daha sonra Devlet Tiyatroları’nda Başbakan talimatıyla sürdürülen operasyonlar yaşadık.
100 yıllık Şehir Tiyatrosu’nda tarihinde ilk kez sanatçılar yönetimden uzaklaştırılıp, karar mekanizmaları iş bilmeyen bürokratlara teslim edildi
Devlet Tiyatroları için ‘özelleştiriyorum’ diye yapılan kabadayılığın sonuçlarını ise yakın zamanda göreceğimizi düşünüyorum.
Muammer Karaca Tiyatrosu, 60 yıllık bir geçmişi ve geleneğiyle toplumumuzun yüz akı yaratıcılarına ev sahipliği yapmış bir yapıdır.
Eğer bu kent çağdaş insanlar ve siyasiler tarafından idare ediliyor olsaydı bu bina çoktan Muammer Karaca adına, için de her gün oyunlar oynanan bir MÜZE olarak ilan edilirdi.
Yeni sezona girerken kapıları her tür gösteriye kapatılan salonun sonuna kadar takipçisi olacağız.
Duyumlarımız, alanın -2 yıl önce olduğu gibi- ‘turizm alanı’ olarak ilanı peşinde koşan bir menfaat çetesinin olduğu üzerinedir.
Buna tıpkı AKM sürecinde olduğu gibi kesinlikle izin vermeyeceğimizi tüm taraflar bilmelidir.
O binanın içinde üretilen tüm sanatsal değerler, bizimdir hepimizindir.
Duru Tiyatrosu ise, meslektaşımız Emre Kınay’ın elleriyle tırnaklarıyla kazıyarak yaptığı bir tiyatro salonudur.
Birçok tiyatro grubuna ev sahipliği yapmıştır.
Bu okul müdürüne burayı kapatma istediği birden bire gökten zembille mi düştü? Yoksa genel operasyonun bir parçası olarak, Milli Eğitim Müdürü’nün mü bir talimatı var?
Bilmek istiyoruz.
Bu salonu kapatmakla yalnız Duru Tiyatro’yu değil İstanbul’daki onlarca özel tiyatroyu salonsuz bırakmaktır. Bu tam bir kara akıl işi olsa gerek.
Tiyatrolarını yıkmak ve yok etmek isteyenler akıllarını başlarına toplamalılar.
Sanatçılar girişimi olarak, tek tek tüm sanat dallarındaki sanatçıları ve sanata gönül veren dostlarımızı, seyircilerimizi bu muhafazakâr yıkama, karşı duyarlı olmaya çağırıyoruz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.