12 Mayıs 2014 Pazartesi

TÜSAK'a karşı, 15 Mayıs 2014 Perşembe, saat 14.00'de Ortaoyuncular'da‏

Değerli Sanatçımız;
TÜSAK yasa taslağına karşı, 15 Mayıs 2014 Perşembe günü, saat 14.00'de Ortaoyuncular-Ses Tiyatrosu (Ferhan Şensoy) İstiklal Caddesi'ndeki tiyatro binasında toplanıyoruz. Olayı protesto etmek ve tepki göstermek üzere basın toplantısına katılmanızı diler, sevgi ve saygılarımı sunarım. 
İnci Özdil
İlk Kadın Orkestra Şefi  

BASIN DUYURUSU
1924 yılında çıkarılan Sahne Sanatları Kanunu ile sanatın kurumsallaşmasını başarmış Genç Cumhuriyet'in yoktan var ettiği Sanat Kurumlarımızın kurumsal kimliklerini yok ederek, kurumsal yapıları dağıtılıyor ve ortadan kaldırılıyor.
GÜZEL SANATLAR GENEL MÜDÜLÜĞÜ ve ona bağlı olan, kuruluşu 1826 yılına dayanan Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası ile birlikte 6 Devlet Senfoni Orkestrası,
Devlet Çok Sesli Korosu, Devlet Halk Dansları Topluluğu, tüm Devlet Halk Müziği ve Klasik Türk Müziği koro ve toplulukları,
DEVLET TİYATROLARI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ, DEVLET OPERA ve BALESİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ve bu Genel Müdürlüklere bağlı, Anadolu'nun her yerinde sanatın aydınlığını yayan Müdürlüklerin tamamı, yani 55 Sanat Kurumu TÜSAK Yasası ile kapatılmak istenmektedir.
Buna bağlı olarak çok kısa süre içerisinde Devlet Konservatuvarları ve sanat eğitimi veren tüm okullar, üniversitelerdeki bölümler ister istemez kapanacak, Ülkemiz tam anlamıyla ÇÖLLEŞECEKTİR!
Sanatçısını yitiren kurumlar yavaş yavaş kapanacak, bu durum özel sanat kurumlarına da yansıyacaktır.
Sanatçılar devlet güvencesinden yoksun bırakılacak, taşeron sisteminden daha kötü koşullarda, telefonla gereksinim duyulduğunda işe çağırılacak, gereksinim duyulmadığında ise açlığa mahkûm edilecektir. Uluslararası düzeyde rekabet edebilen sanatımız bu özelliğini kaybedecektir.
Yandaş sanatçı modeli gündeme gelecek, sanat ve sanatçı öz bağımsızlığını kaybede-
cektir. Daha önce özel kanunları ile koruma altına alınan Sanat Kurumlarımızın ÖZERK yapıları, kanunları ile birlikte bütünüyle ortadan kaldırılacak, TÜSAK Yasası ile siyasi iradenin emrine ve güdümüne sokulacaktır.
Sanatçılar siyasi iradenin görüşleri doğrultusunda hareket etmediği zaman, sanatçı adeta cezalandırılacak, her türlü olanaktan mahrum bırakılabilecek, hatta sanatçı mesleğini yapamaz duruma getirilebilecektir. Bu bir tek şeyi beraberinde getirir; ya yandaş sanatçı olacaksın, ya da yok olacaksın.
Yani sanatta YOZLAŞMA!

Bizim yapacaklarımız ise:

Türkiye'nin sanatla ilgili tüm kararlarını, iktidar tarafından göreve getirilen 11 yandaş kişinin karar ve sorumluluğuna bırakan bir anlayışı REDDEDİYORUZ. Heykelleri parçalayan, sanat eserlerinin içine tüküren, sergileri dağıtan, yazarını, oyuncusunu hapse atan, Kültür Merkezlerimizi yıkmaya kalkıp çürümeye terk eden Ortaçağ zihniyetine ve yıkıcılara DUR demek için buradayız.

55 Sanat Kurumumuzu 16 sayfalık, içeriği Atatürk öncülüğünde Cumhuriyet'in kazanımlarını yok etmeye yönelik padişah fermanlarını tarihin çöplüğüne atıyoruz.
TÜSAK Yasasının bir TUZAK olduğunu görüyor, bu tuzağa gelmeyeceğimizi söylüyoruz.
90 Yıllık sanat geçmişimizi 12 yıllık iktidarınıza çiğnetmeyeceğiz, 90 yıllık birikimi yıkmaya hiçbir iktidarın gücü yetmez, yetmeyecektir.
Bu nedenle tüm sanatçılarımızı Anadolu'nun her yerinden çağırıyor, sanatçılarımızın birliğini tüm Dünya'ya ilân etmek istiyoruz. Bu bir Seferberlik Çağırısıdır!
Sanatımıza, kurumlarımıza ve sanatçılarımıza sahip çıkacak, Türkiye'nin geleceğine sanatçı aydınlığını taşıma konusundaki kararlılığımızı ilan edeceğiz.
Tıpkı Mustafa Kemal Atatürk'ün 1924 yılından başlatarak 1934 yılında yaptığı kurultay gibi, 2014 yılında da bizler, sanatçıların birliğine damgasını vuracak, Türkiye Cumhuriyeti'nin tüm kazanımlarına sahip çıkıyor, 1934'ten 2014'e sanatçıların Birlik Kurultayı'na tüm sanatçılarımızı ve sanat emekçilerini çağırıyoruz.
YAŞASIN SANAT!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.