Kültür Sanat ve Turizm Emekçileri Sendikası'nın çağrısıyla, bugün saat 13.00'te sanatçılar Taksim Heykeli önünde buluşup, halkın da desteği ile Atatürk Kültür Merkezi önüne yürüdü. Eyleme farklı illerden gelen Devlet Tiyatrosu sanatçıları da destek verdi.
AKP’nin, sanat kurumlarını “Türkiye Sanat Kurumu” adı altında kendi bürokratlarının yönettiği bir yapı altında birleştirerek dönüştürmek istediğini ortaya koyan bir yasa taslağı ortaya çıkmıştı. Taslakla ilgili Kültür Sanat-Sen önceki gün, “AKP iktidarı, sosyal devletin tüm kurumlarından elini çekerek, halkın kurumlarını rant kapısına dönüştürmektedir. Sanat kurumlarına da kendi ideolojisini dayatarak sanat üzerinden ‘kâr’ ve ‘kazanç’ hesapları yapmaktan, halkın kütüphanelerini, müzelerini ve sanat kurumlarını piyasaya açmaktan çekinmemektedir” şeklinde bir açıklama yaparak eylem çağrısında bulunmuştu.
soL gazetesinden Sertan İşsever'in haberine göre, Sanatçılar “Sanat kurumlarına sahip çıkmak için Taksim’deyiz” çağrısıyla düzenlenen eylem için dün saat 13.00’da Taksim Hey- keli önünde buluşup, halkın da desteği ile Atatürk Kültür Merkezi önüne yürüdü. Eyleme farklı illerden gelen Devlet Tiyatrosu oyuncuları, opera ve bale sanatçıları, İstanbul Şehir Tiyatrosu Sanatçıları Derneği (İŞTİSAN), Nâzım Hikmet Kültür Merkezi ve Sanatçılar Girişimi de destek verdi.
Yürüyüş esnasında “AKP elini sanatımdan çek”, “Sanat kurumları kapatılamaz”, “Savaşa değil, sanata bütçe”, “Karanlığa karşı, yaşasın sanat” sloganları atıldı. AKM önünde okunan basın açıklamasının ardından, sanatçılar da söz aldı.
Basın açıklamasını okuyan Kültür-Sanat Sen Başkanı Yavuz Demirkaya, “AKP hükümeti, tüm kamu hizmetlerinde olduğu gibi, bir süredir siyasi ve ideolojik baskılarla yeniden biçimlendirmeye çalıştığı kültür ve sanatı ticarileştirmek, kültür sanat kurumlarının toplumsal özünü ortadan kaldırmak istemektedir. 657’de yapılması düşünülen değişikliklerle, kamuya özel sektör- den CEO tarzı yönetici atanabilmesinin sağlanması, üst düzey devlet memurlarının iktidarlar gelip gitmesi için düzenlemeler yapılması hedeflenmektedir. AKP’nin yapmak istediği ‘hükümet memurları’ yaratmaktır. Bir benzeri ise sanat kurumlarında yapılmak istenmektedir. Bu yasa taslağı sanat kurumlarını yok etmeyi amaçlamaktadır. Yerine getirilmesi düşünülen ucube yapı kesinlikle kabul edilemez. Halkın ucuz ve nitelikli sanat hakkı kesinlikle gasp edilemez” dedi. Demirkaya’nın konuşmasının ardından “Hükümetin sanatçısı olmayacağız” sloganları atıldı. Ardından İŞTİSAN Başkanı Levent Üzümcü söz alarak, AKP tarafından sanat kurumlarında yapılmak istenenlerin tüm halka duyurulması, bu kurumların halk için var olan kurumlar olduğunun halka iyi anlatılması gerektiğini söyledi.
Sanatçılar girişimi adına söz alan Ataol Behramoğlu ise; ‘’Şu anda Türkiye’de yaşanan dinci faşizm, Almanya’daki Nazizmden daha sinsidir. Çünkü yaşamımızın özüne müdahale ediyorlar. Köle olmamızı isteyip, nasıl yaşamamız gerektiğini dayatıyorlar. Onlar modern insanlığın değerlerine karşı ve insanlık düşmanıdırlar. Bizler AKM’yi yıkamayacaklarını söyledik. Onlar AKM’yi yıkamadılar ama biz de AKP’yi yıkamadık. AKP’yi yıkana kadar omuz omuza mücadele edeceğiz” dedi. Konuşmaların ardından Kültür Sanat-Sen Genel Başkanı Yavuz Demirkaya, önümüzdeki hafta Aspendos’ta düzenlenecek olan opera festivalinde eylemin devam edeceğini, AKP niyetinde ısrarcı olursa 5 Haziran’da tüm kurumlarda iş bırakma ve Ankara’da bir büyük buluşma gerçekleştirmek gibi gündemlerinin olduğunu duyurdu. AKP’nin sanat kurumlarına gerçekleştirmeyi düşündüğü saldırı niteliğindeki düzenlemeyle ilgili tiyatrocu Orhan Aydın’ın görüşlerini aldık. Eylemde sunuculuk da yapan Aydın, yaşanmakta olan sürecin İspanya’daki Franco, Almanya’daki Nazi, İtalya’daki faşizm rejimlerini anımsattığını söyledi.
İngiltere’de benzer bir uygulama olduğu teziyle savunulan yasa tasarısının herhangi bir gerçekliği olmadığını vurgulayan Aydın, tüm sanatçıların bu dönemde sokağa çıkmalarının gerektiğini söyledi.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.