18 Ekim 2012 Perşembe

Sanatcilar girisimi olarak Fazil Say'a destek vermek icin durusmadaydik..


‎"...Orhan Aydın: "Bu dava 21. yüzyılın kara davasıdır"
Duruşmanın bitiminin ardından Fazıl Say'a destek olan sanatçılar açıklama yaptı. Sanatçılar Girişimi adına konuşan Orhan Aydın, "Bu dava 21. yüzyılın kara davasıdır. Bu algımızın değişmediğini duruşmayla da gördük. Mahkeme 18 Şubat'a ertelendi. Hukuksuzluğun yaşandığı ülkemizde delil diye hangi belgeler toplanacak? 21. yüzyılın yetiştirdiği önemli sanatçı Fazıl Say'a açılan davayı şiddetle reddediyoruz" dedi. 
"Hepimiz Fazıl'ız"
Davacıların ve avukatlarının Fazıl Say'a yönelik hakarete varan sözlerine de tepki gösteren Aydın, "Hukuksuzluğun bittiği eşit, özgür, demokratik bir Türkiye istiyoruz" dedi. Açıklama, "Fazıl Say bizimdir bizim kalacak", "Hepimiz Fazıl'ız" sloganlarıyla sona erdi."
http://haber.sol.org.tr/devlet-ve-siyaset/fazil-say-davasi-saya-hakaret-edildi-hayyamin-dizeleri-ozurle-okundu-haberi-61106

Fazıl Say davası: Say'a hakaret edildi, Hayyam'ın dizeleri 'özürle' okundu


Sanatçı Fazıl Say'a "dini değerlere hakaret" gibi akıldışı gerekçeyle açılan davanın ilk duruşması görüldü. Duruşmada davacılar ve avukatları Fazıl Say'a hakaret etti, Ömer Hayyam'ın dizeleri "özür" dilenerek okundu. Say, "Bu sataşma ve iftiradır" diyerek tepki gösterdi. Duruşma 18 Şubat'a ertelendi.
Fazıl Say’ın Twitter’da yazdığı ve Ömer Hayyam'a ait iletileri nedeniyle “dini değerlere hakaret” iddiasıyla açılan davanın ilk duruşması bugün görüldü. İstanbul 19. Sulh Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya Fazıl Say ve avukatları, davacı Ali Emre Bukağıcı, Turan Gümüş, Orkun Şimşek ve avukatları katıldı. Duruşmayı Fazıl Say’ın babası Ahmet Say, sanatçılar Edip Akbayram, Hilmi Yarayıcı ile milletvekilleri izleyebildi.
Adliyeye destek için gelenler duruşmayı izleyemediFazıl Say'a destek için adliyeye gelenler duruşma salonunun darlığı nedeniyle duruşmayı izleyemedi. Aralarında Rutkay Aziz, Tarık Akan, Bülent Kayabaş, Arif Keskiner, Orhan Aydın, Bedri Baykam gibi sanatçıların olduğu yüzlerce kişi duruşmanın bitimine dek bekleyerek Fazıl Say'a destek verdi.
Duruşma salonunda Fazıl Say'a hakaretlerDuruşmada hayli ilginç diyaloglar yaşandı. Davacıların Fazıl Say’a yönelik ithamları tepkilere neden oldu. Davanın Türk milleti adına açıldığını iddia eden Davacı Ali Emre Bukağılı, Say’a yönelik “Allahın varlığı apaçık ortada, isterse ikna ederiz” gibi ifadeler de kullandı. Davacı avukatlarının da, “Fazıl Say’ın saygısı yok, tahammülü yok” gibi cümleler kullandığı duruşmada, Ömer Hayyam’ın dizeleri de özür dilenerek okundu.
Davacının Adnan Oktar'la ilişkisiSanatçı Fazıl Say’a yönelik, “dini değerlere hakaret” gerekçesiyle açılan dava kadar duruşmada yaşananlar da tartışma konusu oldu. Hayyam’ın sözlerini Murat Bardakçı ile “onaylayan”, Say’a yönelik hakarete varan ifadeler kullanan davacı Ali Emre Bukağılı’nın “dini değerlere hakaret” gibi gerekçelerle Adnan Oktar ile birlikte birçok kişiye dava açtığı biliniyor.
Fazıl Say önce ayaktaydı sonra oturmasına izin verildiÇağlayan Adliyesi İstanbul 19. Sulh Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın ilk duruşması iddianamenin okunmasıyla başlandı. Davada yargılanan Fazıl Say’ın duruşma salonunda ayakta tutulduğu görülürken mahkeme oturması için sandalye isteyip istemediğini sorduğu Say’dan, “Böyle oturabilirsem sevinirim” yanıtını aldı.
İki sayfalık yazılı savunma verdiİddianamenin okunmasının ardından sanatçı savunmasını iki sayfa şeklinde yazılı olarak vererek, “Suçlamaları reddediyorum” dedi. Say’ın avukatı Meltem Akyol da 7 sayfalık yazılı savunma vererek savunma için ek süre talep etmediklerini ifade etti.
Davacı Bukağılı: “Niye bunları söylemeye ihtiyaç duyuyor”Davacı olan Ali Emre Bukağılı söz alarak, “Sanık Twitter’da çok fazla olarak dini değerlere sövgü ve hakaretlerde bulundu. Fazıl Say’ın Twitter’da yaklaşık 30 bin takipçisi var, herkes yazdıklarına ulaşabiliyor. Bu davranışları ihtiyat haline getirdi. Türk milletinin arabesk yavşaklığı gibi sözleri de oldu. Niye bunları söylemeye ihtiyaç duyuyor, kasıtlı mı yapıyor bilmiyorum” dedi. Bukağılı’nın sözleri üzerine hakim Hulusi Pur da, “Bırakın o tartışmayı biz yapalım” dedi.
“Allahın varlığı apaçık ortada, isterse ikna ederiz”Sözlerine devam eden Bukağılı, “Alex bile Twitter’da attığı bir tweet yüzünden yurtdışına gitti. Sanık sözlerinin toplumsal kamplaşmaya neden olacağını biliyor, eğitimli bir kişi. Basına yansıyanlar, hatta dışarıda birikmiş kişiler bile bunu gösteriyor, kamplaşma oluşuyor” diye konuştu. Bukağılı, “Allahın varlığı apaçık ortada, konuşuruz bunu, isterse ikna da ederiz” deyince sözleri salonda tepkilere neden oldu. Avukatların da tepkileri üzerine Bukağılı’nın avukatı ayağa kalkarak, “Duruşma inzibatını talep etme hakkımız var mı” diyerek kapalı oturum talebinde bulundu.
“Bu dava Türk milleti adına açıldı”Salonda yaşanan gerilim üzerine hakim, “Lüzumsuz yere kırıcılık olmadan yargılama yapmak istiyoruz. Talepler karşılanır da reddedilir de. Saygı göstermek gerekiyor” dedi. Bukağılı da hakim Pur’a, “Muhatabım sizsiniz. Bu dava Türk milleti adına açıldı” deyince başkan da, “Muhatabın ben değilim mahkeme” dedi.
Fazıl Say: “Bu sataşma ve iftiradır”Yaşanan tartışma üzerine Fazıl Say, davacı Bukağılı’ya dönerek, “Benimle ilgili başka bir şey görüyor musun?” dedi. Bukağılı da, “Sanatçının mesleği öne çıkarılıyor, ben de yüksek inşaat mühendisiyim” deyince Say, “Bu sataşma ve iftiradır” dedi.
Davacı: “Hayyam’ın öyle bir sözü olmadığını Murat Bardakçı yazdı”Hakim Pur, davacı avukatlarının duruşmanın kapalı oturum olarak devam etmesi yönündeki talebini reddederek duruşmaya açık yargılama şeklinde devam etti. Sözlerini sürdüren Bukağılı, “Hayyam’ın bir dizesini söylediği için değil, yavşak, adi, rakı masası, meyhane gibi sözleri de var sanığın. RT demek başkasının görüşünü paylaşmak” deyince Say, “Başkasını niye mahkemeye vermiyorsun o zaman” diye sordu. Bunun üzerine Bukağılı, “Başkalarını da verdim, merak etmeyin. Ayrıca Hayyam’ın öyle bir sözü olmadığını Murat Bardakçı da yazdı. Küfür, ifade özgürlüğü değildir” dedi.
Öte yandan Fazıl Say’a suçlamalarını yönelten davacı Ali Emre Bukağılı’nın daha önce Adnan Oktar’la birlikte “dini değerlere hakaret” gibi gerekçelerle birçok kişiye dava açtığı biliniyor.
Davacı Gümüş: “Kırıldım, rencide oldum”Duruşmada söz alan davacı Turan Gümüş de, “Sanığın yazdıklarını okuyunca kırıldım, rencide oldum. Çıkan haberlerle kavga havası oluştuğu kanaatindeyim. Sanıktan şikayetçiyim” dedi. Diğer davacı Orkun Şimşek ise "Sanığın sözleri ifade özgürlüğüyle açıklanamaz. Şikayetçiyim, davaya müdahil olmak istiyorum. Kamusal düzeni bozmak, dini değerleri aşağılama suçları işlenmiştir” diye konuştu.
Davacı avukatından Fazıl Say’a: “Saygı yok, tahammül yok”Davacıların konuşmalarının ardından Ali Emre Bukağılı’nın avukatı Ayfer Bayer söz aldı. Bayer, “Sanığın tavırlarından da anlaşılacağı üzere bire bir görüyoruz; sevgi yok, saygı yok, tahammül yok” dedi. Bunun üzerine avukatlar Say’a hakaret edildiği gerekçesiyle bu sözlerin tutanağa geçmesini istedi. Hâkimin daha sonra tutanağa geçileceğini söylemesi üzerine sözlerine devam eden davacı avukatı Bayer “Aşağılayıcı söz söylemedik, sözümüz kesildi. Haklarımızın korunması için adil yargılama istiyoruz. Saygı göstermek zorundayız” dedi.
Hayyam’ın dizelerini özür dileyerek okuduBayer, Fazıl Say’ın yargılanmasına neden olan iletileri mahkemeden ve seyircilerden “özür” dileyerek okudu. Bayer içerisinde Hayyam’ın da dizeleri olan “özür” nitelikli iletileri okuduktan sonra “Bu sözler üç büyük dinin yani Hıristiyan, İslam, Museviliğin benimsediği değerleri aşağılamaktır. Sanık halkın değerlerini aşağılamakla yargılanıyor, görüşleri her şey de olabilir” dedi.
Bayer’in savunmasının iddianamede suçlamaya gösterilen gerekçelerle benzerlik taşıdığı görüldü.
Davacı avukatı Açıkgöz: “Biz mahkum edilmesini isteyeceğiz”Davacı Orkun Şimşek’in avukatı Neşet Açıkgöz söz alarak, “Kendi söz hakkımızı savunamıyoruz. Başkalarının hoşuna gitmesi istediği gibi davranamam. Savunma dokunulmazlığı kapsamında görevimize müdahaleler olmakta. Mahkemenin adil, özgür karar vermesi için gerekirse kapalı oturum yapılabilir. Sanatçının kişiliğine ve fikirlerine sözümüz yok. Biz elbette mahkûm edilmesini isteyeceğiz karşı taraf da savunacak” dedi.
Say’ın avukatı Akyol: “Hakaret, aşağılama, istismar yoktur”Fazıl Say’ın avukatı Meltem Akyol söz aldı. Akyol, “Müştekiler müvekkilimin Twitter’da takipçileri mi, değiller mi öncelikle tespitini talep ediyoruz. Ayrıca Twitter bir sohbet ortamıdır. Hiçbir hakaret, aşağılama, istismar yoktur, ifade özgürlüğü kapsamındadır, kamu düzenini bozucu unsuru yok. Beraat talep ediyorum” dedi.
Avukat Taylan Tanay: “Beraat kararı verilmesi gerekir”Say’ın avukatı Taylan Tanay da, “Meslektaşımızın beyanını tekrar ediyoruz. İddianamenin dayanağı olan Avusturya Otto kararı, Vatikan Kilisesi’nin başvurusu üzerine kiliseye hakaret ettiğini belirten bir filmin hakaret içermesi nedeni ile filmin yasaklanmasına ilişkin bir karardır. AİHM hiçbir kararında şiddet içermeyen ifadelerin düşünce ve ifade hürriyeti kapsamı içerisinde kaldığını belirtmektedir. Twitter üzerindeki bir tartışmanın kamu düzenini bozmadığı açıktır. Beraat kararı verilmesi gerekir” dedi.
Avukat Efkan Bolaç: “Twitter’da kamu düzeni bozulmaz”Efkan Bolaç, “AİHM’nin 10. maddesine yönelik vermiş olduğu kararlara göre bir düşüncenin şiddet ve nefrete çağrı ve teşvik olmadığı sürece dile getirilebileceğini ve özgürlük kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini söylemektedir. Twitter kamu düzenini bozan bir araç değildir, CMK 223 gereği beraat talep ederiz” dedi.
Fazıl Say: “Avukatlarımın beyanlarını kabul ediyorum”Hakimin son sözünü sorması üzerine Fazıl Say, “Avukatlarımın beyanlarını kabul ediyorum” dedi. Mahkeme ara kararını açıkladı. Ara kararda avukatların Fazıl Say’ın turneleri gerekçesiyle duruşmaya katılım zorunluluğunun kaldırılması yönündeki talebi kabul edildi. Duruşma 18 Şubat tarihine ertelendi.
Mahkemenin açıkladığı ara karar şu şekilde:
* Davacı Ali Emre Bukağılı ve Orkun Şimşek’in katılan olarak kabullerine,
* Katılan vekillerin vekaletnamelerindeki eksiklikleri giderdikten sonra vekillikleri hususunda karar verilmesine,
* Avukat Meltem Akyol, Efkan Bolaç ve Taylan Tanay’ın sanık müdafii olarak kabullerine,
Sanık müdafi olarak katılan ancak yetki belgesi ve vekaletname sunmayan avukatlara yetki belgesi veya vekaletname ibraz etmeleri için süre verilmesine,
* Müşteki tarafın sanığın tweet atıldığı tarihte takipçileri olup olmadığı hususunda varsa belgelerin sunulması için süre verilmesine,
* Sanık müdafiinin talebinin kabulu ile sanığın duruşmalardan bağışık tutulmasına,
* Duruşmanın 18 Şubat 2013 günü saat 10:00’da görülmesine karar verildi.”
fazilsay11.jpg
Orhan Aydın: "Bu dava 21. yüzyılın kara davasıdır"Duruşmanın bitiminin ardından Fazıl Say'a destek olan sanatçılar açıklama yaptı. Sanatçılar Girişimi adına konuşan Orhan Aydın, "Bu dava 21. yüzyılın kara davasıdır. Bu algımızın değişmediğini duruşmayla da gördük. Mahkeme 18 Şubat'a ertelendi. Hukuksuzluğun yaşandığı ülkemizde delil diye hangi belgeler toplanacak? 21. yüzyılın yetiştirdiği önemli sanatçı Fazıl Say'a açılan davayı şiddetle reddediyoruz" dedi.
"Hepimiz Fazıl'ız"Davacıların ve avukatlarının Fazıl Say'a yönelik hakarete varan sözlerine de tepki gösteren Aydın, "Hukuksuzluğun bittiği eşit, özgür, demokratik bir Türkiye istiyoruz" dedi. Açıklama, "Fazıl Say bizimdir bizim kalacak", "Hepimiz Fazıl'ız" sloganlarıyla sona erdi.
(soL - İstanbul)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.